Warm weer & je hond: zomertips

Warm weer & je hond: zomertips

Warm weer & je hond: zomertips

De zomer is weer in aantocht! Zodra de temperatuur buiten stijgt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde maatregelen voor je hond. De hitte brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee. In dit artikel lees je hier meer over en reik ik je praktische tips aan, zodat jouw lieve viervoeter de warme dagen ontspannen en veilig kan doorkomen!

Warmte kwijtraken

Honden raken hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Ze kunnen niet transpireren zoals wij. Doordat hun vermogen om overtollige warmte kwijt te raken beperkt is, vindt oververhitting sneller plaats dan je zou verwachten. Oude honden en honden met korte snuiten lopen meer risico op oververhitting.

Activiteiten

Mijn richtlijn is dat het bij temperaturen boven de 20°C verstandig is om extra maatregelen te treffen voor je hond.

Het is niet verstandig om met je hond te gaan wandelen op het heetst van de dag. Loop liever vroeg in de ochtend en laat in de avond, zodat je de grootste hitte omzeilt. Zorg tijdens de wandeling altijd voor voldoende vers drinkwater en schaduw. Laat je hond bij temperaturen boven de 20°C geen zware inspanningen verrichten zoals naast de fiets lopen, hardlopen of apporteren.

Verkoeling

Houdt je hond van zwemmen? Dit is een prima manier om af te koelen. Echter, ook bij het water geldt dat je je hond beter geen grote fysieke inspanningen kunt laten verrichten. Laat je hond na het zwemmen in de schaduw opdrogen. De combinatie van volle zon en de vochtige vacht kan namelijk zorgen voor extra warmte. Bij honden met een lange of dikke (onder)vacht kan de combinatie van vocht en hitte er dan ook voor zorgen dat de vacht enorm gaat broeien, wat kan resulteren in hotspots.

Verbranden

Asfalt en zand kunnen enorm warm worden, de voetzooltjes kunnen hierdoor verbranden. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot wel 51,6°C! Controleer de temperatuur van het asfalt gedurende 7 seconden met de buitenkant van je hand om te voelen of het te heet is voor je hond. Loop liever op gras, aarde en beschutte paden.

Honden met een witte vacht en weinig pigment in de huid (roze neus en voetzooltjes) verbranden sneller. Zorg dat deze dieren niet overmatig worden blootgesteld aan de zon. Maak eventueel gebruik van een natuurlijk zonlicht werend middel, zoals een combinatie van walnoot olie en jojoba olie. Dit kun je op de kwetsbare huid (o.a. de neus, oren en overige dunbehaarde plekken) smeren.

Scheren

Het is niet verstandig om je hond in de zomer te scheren. De voornaamste taak van de vacht is het reguleren van de lichaamstemperatuur. In de zomer zorgt de vacht voor warmteregulatie ( en dus verkoeling) en beschermt het tegen zonlicht. Wanneer je de vacht afscheert, loopt de hond dus meer risico op oververhitting en verbranding van de huid.

In de auto

Op warme dagen kun je autoritjes samen met je hond het beste vermijden. Wanneer je toch een rit met de auto moet maken, kun je een natte handdoek of een koelmat neerleggen voor de hond. Neem ook altijd voldoende water mee.

Laat je hond met warm weer nóóit alleen achter in de auto, ook niet in de schaduw en met een raam open! De temperatuur in de auto loopt razendsnel op, dit kan al na 10 minuten fataal zijn.. Het is afschuwelijk dat dit ieder jaar weer gebeurt.

Oververhitting

Oververhitting, ook wel hyperthermie genoemd, kan heel plotseling optreden. Symptomen van oververhitting kunnen zijn:

  • Hijgen en kwijlen
  • Snelle hartslag en ademhaling
  • Verhoogde lichaamstemperatuur ( boven de 40°C)
  • Braken
  • De slijmvliezen van de tong en bek kunnen rood tot paars kleuren
  • Geen rust kunnen vinden, later; uitputting en niet of nauwelijks reageren op prikkels

Snel handelen

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Breng de hond naar een koele, schaduwrijke plek. Je kunt de hond het best afkoelen door alcohol aan te brengen bij de liezen, oksels en oren. Doordat alcohol snel verdampt, wordt het lichaam op deze manier snel afgekoeld. Indien je dit niet voor handen hebt, kun je de buikzijde en poten met natte (geen ijskoude) doeken bedekken. Ververs dit iedere 5 minuten. Laat je hond kleine slokjes water drinken. Neem bij oververhitting ook altijd contact op met je dierenarts.

Gooi bij oververhitting nóóit koud water over de hond heen! Door de kou vernauwen de aderen, terwijl het bloed door de verhoogde lichaamstemperatuur stroperig wordt vanwege de eiwitten die stollen. Deze combinatie kan er voor zorgen dat het bloed niet meer goed wordt rondgepompt, wat kan leiden tot een hartstilstand.

Voeding

Heeft jouw hond het erg snel warm? Dan kun je hem of haar hierbij ondersteunen door de voeding gedurende de hete dagen aan te passen. Vanuit de Chinese voedingsleer wordt er onderscheid gemaakt tussen verwarmende (yang) en verkoelende (yin) voedingsmiddelen. Door verkoelende vleessoorten zoals konijn en eend te voeren, help je het lichaam om hitte gemakkelijker kwijt te raken. Je kunt daarnaast verkoelende groenten en fruit geven, zoals (water)meloen, komkommer en sla. Kruiden met een verkoelende werking zijn bijvoorbeeld (peper)munt en groene thee. Je kunt je hond, naast de gewone drinkbak, een waterbak met afgekoelde muntthee aanbieden.

Ik wens je een hele mooie zomer toe!

One Response

  1. Nanny schreef:

    Dank je wel voor deze tips. We wëten het wel maar het is goed dit nog een keer te lezen.

Comments are closed.