Tips om de weerstand van je hond te ondersteunen – zo komen jullie de koude dagen door

Tips om de weerstand van je hond te ondersteunen – zo komen jullie de koude dagen door

De dagen worden korter, natter en de temperatuur daalt. De herfst is in volle gang! Net als wij mensen, kunnen ook onze dieren in deze tijd van het jaar last krijgen van een verminderde weerstand. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor diverse klachten. In dit artikel lees je waarom dit jaargetijde om meer aandacht voor de weerstand vraagt én wat jij zelf kunt doen om het immuunsysteem van je dier te ondersteunen.

Het immuunsysteem in de koude maanden

Een goed werkend immuunsysteem beschermt de hond tegen ziekteverwekkers, dit is dus van groot belang voor een goede gezondheid. Het op peil houden van de weerstand vraagt vaak meer aandacht in de koude maanden, hierbij spelen meerdere factoren een rol:

  • De weersveranderingen en de verandering van lichtintensiteit gaan gepaard met de verhaarperiode van de hond. Het verharen kan gezien worden als een natuurlijke reiniging van het lichaam. Het verharen vraagt echter ook veel energie van het lichaam, dit kan een verminderde weerstand tot gevolg hebben.
  • De verandering van het weer gaat gepaard met minder frisse lucht; de ramen en deuren staan niet meer open en er wordt doorgaans minder tijd doorgebracht in de buitenlucht. Hierdoor hebben bacteriën en virussen eerder vrij spel.
  • Temperatuurswisselingen kunnen een grote impact hebben op het lichaam van je hond. De overgang van de warme huiskamer naar kou, regen en wind, kan een ware aanslag zijn op de weerstand. Daarnaast worden de wandelingen in de koude maanden vaak ingekort. Bij minder beweging zal er ook minder doorstroming in het lichaam plaatsvinden, waardoor de aanvoer van gezonde stoffen en de afvoer van afvalstoffen minder vlot verloopt.

Wat kun je zelf doen om de weerstand van je hond te ondersteunen?

Voeding

Meer dan 70% van het immuunsysteem is gelegen in het spijsverteringskanaal. Hierbij speelt de darmflora een belangrijke rol. Een gezonde voeding, bestaande uit hoogwaardige voedingsstoffen, vormt dan ook de basis voor een goed functionerend immuunsysteem. Ieder individu heeft zijn eigen specifieke behoeften, maar over het algemeen geldt dat rauwe vleesvoeding het meest bijdraagt aan een goede weerstand en het ontwikkelen van een gezond darmmicrobioom bij de hond.

Multivitamine

Helaas is het nutriëntengehalte in onze hedendaagse voeding lager dan vroeger. Er zitten minder vitaminen en mineralen in, onder andere door de toename van vervuiling en door verarming van de grond. Om deze reden kunnen honden veel baat hebben bij extra ondersteuning in de vorm van multivitaminen. Zéker in een periode van ziekte, herstel of ouderdom. Multivitaminen ondersteunen de algehele gezondheid en vitaliteit en verbeteren de weerstand.

Lage toxische belasting

Een goede weerstand bouw je tevens op door de toxische belasting in het lichaam zo laag mogelijk te houden. Veel dieren ondervinden hinder van de grote hoeveelheid chemische bestanddelen waaraan zij tegenwoordig worden blootgesteld. Daarom is het goed om met beleid om te gaan met vaccinaties, vlooien- en tekenmiddelen, ontwormingen, medicatie en antibiotica.

Samen op pad

Voldoende beweging, frisse lucht, mentale uitdaging en ontspanning spelen een enorme rol in het behouden van een gezond immuunsysteem. Ook op natte en gure dagen! Als je eenmaal op pad bent zul je merken dat het jezelf ook erg goed doet.

Extra ondersteuning

Indien de maatregelen niet voldoende blijken om jouw hond fit de winter door te laten komen, dan is er meer ondersteuning nodig. Er zijn diverse weerstand verhogende middelen op de markt die hier uitstekend hulp bij kunnen bieden. Ik geef je hier graag persoonlijk advies over, zodat het aansluit bij de situatie van jouw dier.

Grootmoeders recept

Als laatste tip wil ik een erg heilzaam recept met je delen, namelijk bottenbouillon! Een bouillon gemaakt van biologische botten is erg gezond. De grote hoeveelheden mineralen, aminozuren en antioxidanten versterken het immuunsysteem en versnellen het herstel na ziekte. Doordat botten onder andere rijk zijn aan glucosamine, hebben dieren met stramme gewrichten extra baat bij bottenbouillon.

Om de bouillon te maken laat je wat botten en gewrichten op een laag vuurtje in water trekken (zorg dat de botten net onder water staan). Voeg een flinke scheut appelazijn toe, dit onttrekt de mineralen uit het bot. Trek de bouillon gedurende 8 tot 12 uur. Hoe groter de botten, hoe meer tijd het nodig heeft. Hierna verwijder je de stukken bot en laat je de bouillon afkoelen. Het is handig om de bouillon (wanneer het nog niet volledig is afgekoeld) in ijsblokvormpjes te gieten en in te vriezen. Zo kun je gemakkelijk doseren. In de vriezer is de bouillon erg lang houdbaar. Honden geef je –afhankelijk van hun grootte – één tot drie eetlepels per dag.

Vragen?

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of wil je advies wat specifiek op jouw dier is afgestemd, dan kun je altijd contact met me opnemen. Ik help je graag verder!

2 Responses

  1. Natalie schreef:

    Voor onze twee St Bernard-honden beperken we ons niet uitsluitend tot blikvoer, maar vullen het aan met vers voer. Wij hebben een adres waar we aan koeienpens kunnen komen. Lekker ruikt het niet, maar voor dergelijke grote honden een absolute must. Die tip van grootmoeder over bottenbouillon ga ik zeker opvolgen.

    • Pam Slaats schreef:

      Hallo Natalie,
      Wat goed dat jullie zo bewust met de voeding voor de honden bezig zijn.
      Leuk dat je het recept van de bottenbouillon gaat uitproberen, succes!
      Hartelijke groet, Pam

Comments are closed.